Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Οικολόγοι Πράσινοι: Δυσαρεστημένοι πολίτες ή Οικολογική Συνείδηση;


Οι μεγαλύτερες εισροές του νέου κόμματος των Οικολόγων Πράσινων προέρχονται από δυσαρεστημένους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας, ή ακόμα καλύτερα από τη βασική δεξαμενή της Νέας Δημοκρατίας βάσει των ερευνών που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες.Αλλά όχι μόνο...
Πρόκειται όμως για μια κίνηση διαμαρτυρίας ή για την ανάπτυξη της οικολογικής μας συνείδησης;Μπορεί ένα μονοθεματικό κόμμα να έχει μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;Κανείς δεν δύναται να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα με σιγουριά.
Το βέβαιο είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί η οικολογική συνείδηση των Ελλήνων.Κάπως αργά βέβαια και όχι στο βαθμό που πρέπει.Έχουμε απλά συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο.Δεν έχουμε πράξει όμως, κυρίως πολιτικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα που σχετίζονται με την έννοια της Οικολογικής Συνείδησης.
Χρειάστηκε να καούν χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, εκατοντάδες σπίτια και να χαθούν δεκάδες ζωές από τις πυρκαγιές.Αν μη τι άλλο είναι κάμποσοι ικανοί λόγοι να μας αφυπνίσουν.
Η όλο και αυξανόμενη τάση της κοινωνίας για την οικολογική συνείδηση, είναι που δίνει το άλλοθι σε κάποιους να δίνουν ψήφο σε ένα νεοσύστατο κόμμα το οποίο δεν γνωρίζουμε. Στο λακωνικό, μόλις 13 σελίδων, καταστατικό των Οικολόγων-Πρασίνων, αναφέρονται οι πολιτικές αρχές και αξίες του πράσινου κινήματος: η οικολογική σοφία (καλό μου ακούγεται), η αειφορία (ποτέ δεν κατάλαβα τι διάολο είναι η αειφόρος ανάπτυξη κι ας μου το εξήγησε η Δήμητρα...), η κοινωνική δικαιοσύνη (ΠΑΣΟΚ μου κάνει αυτό), η μη βια (αλίμονο, ούτε το ΛΑΟΣ δεν αναφέρει ότι θέλει τη βία στο καταστατικό του), η άμμεση και συμμετοχική δημοκρατία (αυτό και αν είναι ΠΑΣΟΚ), η αποκέντρωση και η επικουρικότητα (ΠΑΣΟΚ...), η ατομική και κοινωνική ευθύνη (ΠΑΣΟΚ...), η ισονομία (ΠΑΣΟΚ...) κ.α.(ΠΑΣΟΚ...).
Δεν έχουμε ακούσει τίποτα όμως για κοινωνική πολιτική -ή κοινωνικό κράτος, για το οποίο ετοιμάζεται άρθρο-, τίποτα για την πρόνοια, για τις απόψεις τους περί της οικονομίας,την υγεία, την παιδεία (εκτός από την οικολογική παιδεία).
Μια σειρά βασικών θεμάτων που συνιστούν και χαρακτηρίζουν την πολιτική ενός κόμματος-κινήματος, όπως θέλει το λέει ο καθένας...
Και όμως στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την τάση της κοινωνίας, οι Οκολόγοι-Πράσινοι κατατάσσονται τρίτοι.
Καλά είμαστε και εμείς οι Έλληνες λίγο ανώμαλοι...Δηλαδή...δεν έχουμε καταφέρει ποτέ να συμφωνήσουμε στο κόμμα που θέλουμε να μας κυβερνήσει και στον Πρωθυπουργό...

Απ' αλλού...που λέει και ο ποιητής...
Δεν θα ψηφίζαμε κάτι που ούτε καν το ξέρουμε;Λες και ξέρουμε όλους αυτούς που ψηφίζουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: